06.05.2024
L'abordatge psicològic del trauma a través de l'EMDR
24.11.2021
En el parlar quotidià del nostre dia a dia, utilitzem la paraula trauma per definir una experiència que no ens ha agradat o en la que no hem estat còmodes... però, sabeu que és realment un trauma i les implicacions que una experiència traumàtica pot tenir?
Existeixen múltiples definicions de "trauma" o" fet traumàtic", i tots coincideixen en el fet que en aquest esdeveniment traumàtic hi ha hagut una vivència d'amenaça per la integritat de la mateixa persona.
La paraula trauma deriva del grec i significa "ferida". El trauma és una reacció psicològica que pot ser provocada per diverses situacions (des de desastres naturals, com guerres, abusos sexuals, violència fins a assetjament escolar...).
Nosaltres, els professionals, diferenciem els Traumes amb "T" i els traumes amb "t". Els traumes amb T són aquells traumes on hi ha hagut una amenaça a la nostra integritat personal (física o psicològica) i són traumes de magnitud més elevada que generen un gran impacte emocional. D'altra banda, els traumes amb "t" són aquells traumes més comuns, més del dia a dia, com poden ser dificultats en la vinculació, situacions d'humiliació, situacions de desprotecció... són "traumes acumulatius".
Un esdeveniment traumàtic pot derivar a diverses patologies, i la principal és a un estrès posttraumàtic. Segons ell Manual de Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM-5) , la característica principal del trastorn d'estrès posttraumàtic (TEPT) és el desenvolupament de símptomes específics després de l'exposició a un o més esdeveniments traumàtics, com els que hem parlat anteriorment.
En algunes persones, aquests símptomes es basen en la reexperimentació d'aquell moment (a través de somnis, records recurrents), en altres persones es manifesten símptomes més lligats a l'angoixa, les cognicions negatives, l'anhedonia o els estats d'ànim disfòrics i en altres trobem símptomes més reactius, dissociatius... En resum, és un trastorn on trobem símptomes d'intrusió, d'evitació, alteracions negatives cognitives i de l'estat d'ànim associades al succés traumàtic i finalment, també es produeix una alteració important de l'alerta i la reactivitat que s'associa a l'esdeveniment traumàtic.
Existeixen diverses modalitats en el tractament del trauma i el trastorn de l'estrès posttraumàtic. Concretament, des del meu centre Ajutglar Psicologia, treballem el trauma a partir de l'abordatge EMDR. I us preguntareu, què és? Doncs segons l'institut EMDR España, l'EMDR –que significa Desensibilització i Reprocessament a través dels Moviments Oculars-, és un abordatge psicoterapèutic, que treballa sobre el propi sistema de processament d'informació del pacient, que per diversos motius ("T","t"...), s'ha bloquejat el sistema i es produeixen símptomes disfuncionals (por, angoixa, tristesa, baixa autoestima...) i creences negatives (no valc, no podré aconseguir res a la vida, tot és culpa meva...).
El que fem a través de l'EMDR és estimular els mecanismes cerebrals de curació a través de l'estimulació alternada dels hemisferis celebrals (per tant, és un abordatge que té en compte la fisiologia de les dificultats emocionals).
L'objectiu és processar, assimilar i integrar tota aquella informació que en el moment traumàtic no va poder ser processada i que en l'actualitat ens està generant uns símptomes, unes dificultats en el nostre dia a dia...
Si vols conèixer més informació, si creus que és un abordatge que et pot ajudar, sigui pel que sigui, no dubtis a contactar amb mi o visita'm al Centre Ajutglar Psicologia de Folgueroles (08519).